bandshell made of 65 car hoods, 3000 water bottles, and recycled circuit boards

panhandle-bandshell.jpg

Hey check out this terrific art work which just opened June 23. This is from the site on the project, the Panhandle Bandshell.

The Panhandle Bandshell is a full-scale, traditional bandshell for non-amplified, acoustic neighborhood performances constructed out of reclaimed, recycled and repurposed materials, located in San Francisco’s Panhandle park, just west of the Clayton Street crossing, where it will face west to the setting sun from June 23 to September 10, 2007.

The Panhandle Bandshell Project is a temporary public art installation made from reclaimed materials and designed to:

  • create a space for non-amplified, acoustic neighborhood performances such as: jazz combos, classical music, spoken word, solo instrumental performances, acoustic contemporary music, vocal and choir performances, theatrical performances, children’s performances, puppet shows, and poetry readings
  • demonstrate through creative reuse of materials that a beautiful structure can be built from material that would otherwise have been thrown away, raising collective awareness of our impact on the environment.
  • provide a place for neighbors to come out of their homes and gather in ways that support the local community and community-building.
  • provide an accessible venue for the many talented performers who live and work in the area.
  • provide a neighborhood place for play and creative expression.
  • provide a place for teaching and learning about how we in our neighborhood can support the environment through recycling, reuse and participation in the new curbside composting programs.

The artists specifically chose materials that would be aesthetically compelling and structurally sound, while illustrating a variety of different types of waste: from construction, common consumer activities, automobiles, computers and civic services. Overall, the project removes 14 tons of material from the waste stream.

The Finch Mob, in partnership with REBAR art collective and Christopher Guillard of CMG Landscape Architecture, are constructing this project as part of the ScrapEden SF Program, through a generous grant from the SF Department of the Environment, and the Black Rock Arts Foundation.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s